Thursday, February 3, 2011

Tips : Bila Nak Bermula Membeli Emas?

Harga emas terus meningkat dari semasa ke semasa, bagi mereka yg fhm ttg konsep pelaburan di dlm emas fizikal, mereka akan membeli dan terus membeli selagi mempunyai tunai.

Tetapi bg sesetgh individu yg masih kabur ttg konsep ini, pastinya terpengaruh dgn Sentimen Pasaran, dan berasa takut utk membeli emas krn harganya melambung semakin tggi.

Sebenarnya, jika anda membuat pelaburan ke atas komoditi emas di dlm dagangan futures market, mmg patut utk anda berasa takut utk membuat dagangan..

Tetapi jika anda ingin membeli emas fizikal, tiada waktu yg spesifik diperlukan, dan walau setinggi mana pn harganya di pasaran, nilainya akn terus meningkat tanpa had masa dan nilai maksimum.Jadi tiada istilah utk tnggu harganya turun, baru beli atau "Buy Low, Sell High" dlm pelaburan emas fizikal ini. kalau anda terus berpegang dgn konsep seperti itu, sy jamin walau harganya dh mencecah RM 200 segram sekalipun, anda masih belum membeli waima 1 gram emas, krn merasakan harganya dh cukup tinggi dan mungkin akn turun pulak jika anda membeli emas di waktu itu.

Konsep tu betul jika digunakan utk pelaburan saham, bond, pasaran matawang dan dagangan spot gold. Tapi jika diaplikasikan utk membeli emas fizikal bermakna anda telah mnggunakan teknik pelaburan yg tidak sesuai dgn portfolionya.

kesannya, sampai bila2 pn pelaburan tidak akan dibuat.

Tiada sesiapa yg boleh mengatakan harga emas sudah mencapai ke paras yg cukup tnggi dan xkn naik lagi, krn jika perkara itu berlaku, bermakna nilai emas tidak lagi mnjadi sandaran kpd nilai matawang. Adakah situasi ini akan berlaku?

Make your decision now, or will never...

No comments:

Post a Comment